fredag 18 mars 2022

Mysteriet löst

Lapsus. Det ordet läste jag just. Slog upp betydelsen: Lapsus är latin och översätts med snedsteg, felsägningar eller misstag som är omedvetna. Jag har mitt eget ord för just det där, syllaps. Har använt det många år och smittat av mig på somliga andra som nu också använder det. Fick frågan vad syllaps egentligen var. Vid undersökning upptäckte jag att ordet var självpåhittat. Åtminstone finns det inget ord som har denna betydelse, den som en lapsus. Vi har skrattat åt mig och mina syllapser. Nu tänker jag att jag säkert stötte på ordet lapsus som liten. Inte kommit ihåg bokstavsgrant utan tänkt syllaps (orden påminner ju om varandra). Så nu är mysteriet löst och detta tack vare Nessers bok "Den sorgsne busschauffören från Alster". Men jag kommer att fortsätta kalla en lapsus för syllaps. Älskar det ordet. 😍

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar