måndag 24 november 2014

Örats makt

Jag har berättat tidigare att vi läser Le Clézio på franskan. Vi blev ombedda att lista ut vilket av våra fem sinnen han främst använder sig av. Jag vet inte om min analys är korrekt, men jag gissar på hörseln, l'oui (med två prickar över i:et, funkar inte på min telefon) på franska. Det hör till saken att Le Clézios berättelser är väldigt målande och inbjudande, som läsare får man en stark känsla av att vara på plats mitt i storyn. Tänkte på en sak min mamma berättat för mig kring hörseln. När morfar var sjuk och låg i koma av sina smärtor, sade sköterskorna till mamma att hon kunde fortsätta att tala med honom trots koman. "Hörseln är det sista som lämnar oss". Med detta i åtanke funderar jag på om det är just det som är Le Clézios hemlighet; använda sig av hörseln, som uppenbarligen är ett starkt sinne, och därmed ge en hisnande kraft och närvaro i sina berättelser. Ska nämnas att han använder sig rikligt också av de andra sinnena, men hörseln är ändå för mig det mest framträdande. Måste prova denna amatörmässiga analys på lärare Hélène och mina kurskamrater nästa lektionstillfälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar