söndag 14 juli 2019

Prag

Vi har varit i Prag. Kombinerat kultur med innebandy. Sett förorter och idrottshallar, sett centrum och kulturarv såsom Karlsbron, Vituskatedralen, Tynkyrkan (där Tycho Brahe är begravd), Rådhuset, Folkets hus och Gamla stan. Strosat längs gator kantade med gamla fina hus i vackra färger. Glassfärger tänker jag; vanilj, nougat, jordgubb, blåbär, päron. Torgen är många och mysiga. Maten och livet billigt. Kanske det mysigaste kvarteret var Flora. Förutom vackra fasader fanns det mycket grönska här. Flora är ett så fint namn. Hade jag ännu en dotter hade hon gärna fått heta så.

Moldau heter floden och på den trampade vi runt i en båt. De pastellfärgade husfasaderna var minst lika vackra från detta perspektiv. Bortom broarna fanns som ett litet vattenfall. Det dånade väldigt från detta. Lätt att förstå varför vattenkraft ger energi. Liksom det är lätt att förstå kraften vinden besitter efter att ha stått i tunnelbanan och känt "stormen" tågen kommer med genom att pressa vinden framför sig.

Innebandymatcherna var spännande hållplatser i flanerandet. Pulsen gick upp för en stund och segerns sötma smakade gott. Den borde varat spelen ut, men ett litet mål kom tyvärr i vägen. 

Trots status huvudstad känns Prag litet. Litet, tryggt, lugnt och rent. Klotter syntes det så gott som inget av, hördes polissirener hajade vi till och ingenstans upplevdes stress och jäkt.

Jag tror jag har ytterligare en favoritstad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar