söndag 26 april 2009

Låttips

"I hela mitt liv har jag väntat på livet, jag har drömt om att ha en riktig dröm. Jag har sökt efter sanningen och svaren...I hela mitt liv har jag väntat på livet, jag mest tog den roll som man mig gav...Jag har letat efter något att längta till...Men du vet, vi väntar på ingenting och du vet, ingenting väntar på oss"

Att finnas här och nu är inte alls ett budskap patenterat åt mindfulness - var uppmärksam och du ska upptäcka att den visdomen finns lite överallt. Raderna ovan, till exempel, är hämtade från Kristian Anttilas låt "Smutser". När jag första gången hörde den tänkte jag inte på texten, utan mer på att det var en cool och medryckande låt. När jag sedan lyssnade till vad han verkligen sjöng fick låten ännu en innebörd, vilken text!

I höstas drömde jag stort om att lära ut mindfulness. Berätta för allt och alla hur viktig närvaro är. Drömde om att föreläsa i skolor, på förskolor, för kolleger, familj och vänner. Men efterhand kom jag fram till att mindfulness inte är något man kan missionera om. Det är något man själv måste söka upp och intressera sig för, först då får den medvetna närvaron en innebörd. Något man kan ta till sig och använda som förhållningssätt i livet. Jag har också upptäckt att hur mycket och gärna jag än tror på att vara här och nu, är det så lätt att tappa fotfästet. Så fort jag kommer in i ekorrhjulet, med vardagen som snurrar i ett fasligt tempo, låter jag framtiden och dåtiden krympa platsen för nuet. Ett hjälpmedel att stanna kvar i nuet är att skriva ned mina tankar. Att dessutom skriva i bloggform, med förhoppningsvis några öron där ute som väntar på mig och vill lyssna till mina tankar, gör att jag "tvingas" prioritera skrivandet. Ett tvång som välkomnas eftersom jag annars så lätt låter tankevädring hamna underst på prioriteringslistan. Så stort tack för att ni lyssnar!

Nästa gång jag skriver ska jag kort försöka berätta vad mindfulness är. Min tolkning, om någon annan berättar kanske helt andra perspektiv plockas fram. Det är det som är det bästa med mindfulness, du väljer själv vad som känns av vikt för just dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar