tisdag 16 juni 2009

Doftkrus i datorn

Tänk att kunna lagra dofter på hårddisken. Dofter som minner om sådant man vill bevara. För vad kan väl som luktsinnet väcka minnen till liv? Få en att återkalla en känsla. En plats. En person.

Doften av jasmin till exempel. Den tar mig till min barndomsväns lummiga trädgård. Till barfotagång och sommarklänningar. Till fniss och picknickfiltar. Till prat om kärlek och kik i skolkataloger. Till pirr i kroppen och hemliga förälskelser.

Eller doften av varm choklad. Plötsligt sitter jag i fjällen. Tar en paus från skidåkandet. Känner den isiga kylan mot mina kinder. Känner hur det sticker i fingrarna som blivit kalla trots varma vantar. Sticker och kliar på samma gång. Det är skönt att värma dem kring den ångande koppen. Ta en klunk choklad och känna hur den värmer hela vägen från svalget ned i magen.

Jag har inte så många minnen från min mormor. Hon dog när jag fortfarande var rätt liten. Men jag känner igen den särskilda lukten som fanns i trappuppgången till hennes lägenhet. Jag har känt den igen i vuxen ålder och förundrats över hur den ger liv åt en person jag annars svårligen kan se framför mig.

Ett doftkrus i datorn alltså, det skulle jag vilja ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar