tisdag 7 november 2023

Journalist ✍️

​Jag drömde om att bli journalist. Sökte men kom inte in. Bäst låg jag till uppe i Boden. En väns mamma tipsade om att läsa ekonomi. Få fackkunskap i detta ämne och sedan komplettera med journalistik från en folkhögskola. Bra tips och jag blev antagen till civilekonomprogrammet på Lunds universitet. En fin utbildning som långt ifrån alla sökande kom in på. Under åren som följde kände jag ofta att ekonomi inte var jag. Men jag gav inte upp, väl inpräntat. Liksom jag inte lade undan en mindre bra skönlitterär bok jag hade påbörjat, skulle jag också avsluta de studier jag hade blivit antagen till. Lite så var jag. Svart eller vit, inga gråskalor. Det där med kompletterande journalistikstudier glömde jag bort. Ivrig att börja livet väl examen avklarad, hänga med i omgivningens fas och tempo, tjäna pengar.

Hörde ett utdrag ur söndagsintervjun med Göran Rosengren. Han har aldrig gjort reklam för journalistutbildningen, till och med avrått från den till förmån för fackkunskap i ett ämne och sedan journalistik på folkhögskola. Ett eko från min ungdom. På frågan om han fortfarande kände så här, svarade Rosengren ”nu avråder jag från att bli journalist överhuvudtaget”. 

Hade jag varit mer i mitt rätta element om jag fullföljt tipset från min ungdom? Kanske, kanske inte. Jag är i alla fall mer grå nu, inte alls lika svart/vit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar