söndag 29 januari 2023

Dans och yoga

​Har varit på ”prova-på-dans-och-yoga”. Dagen inleddes med yogadans där våra olika chakran dansades till liv. Vi har sju chakran som enligt flertusenårig lära är som snurrande energihjul runt vår ryggrad. Från roten av ryggraden och nedåt har vi det röda rotchakrat. Jord, trygghet och säkerhet. Strax under naveln kommer det orange sakrala chakrat. Vatten, sexualitet och kreativitet. I magtrakten finns det gula solar plexus chakrat. Eld, personlig kraft och självkänsla. Det gröna hjärtchakrat är kopplat till luft och förmågan att älska och känna medkänsla. Halschakrat är blått och kopplat till elementet ljud. Vår förmåga att kommunicera och uttrycka oss. Det sjätte chakrat, tredje ögats chakra, har färgen indigo och finns mellan våra ögonbryn. Elementet är ljus och förmågan att se klart samt vår intuition finns här. Sist har vi huvudkronans chakra, violett till färgen och kopplat till tanken. Här finns vår andliga koppling till universum och oss själva.

Yogadansen följdes av yin yoga. Yin är det långsamma och svala, natt och måne. Motsatsen och parhästen till yan som är rörelse och värme, dag och sol. Yin yoga behöver ingen uppvärmning. Istället ska kroppen med fördel vara kall då detta underlättar att träna ligament och bindväv eller fascia. Det är detta som är fokus i denna yogaform, inte musklerna. 

Nu blev det afrikansk dans ledd av en varm och vacker afrikanska. Vi stampade jordgolv, använde höfterna och våra ”stora afrikanska rumpor” för att hämta och balansera vattenkrus på våra huvuden. Vi fiskade och samlade ihop fångsten. Spanade över savannen, spejade, hoppade för att undkomma ormgropar, drev framåt med våra spjut och firade våra framgångar med högljudd glädje och triumferande dans. Allt ackompanjerat av sagan om vårt liv på den afrikanska savannen. Härligt och inspirerande med garanterad träningsvärk imorgon.

Sist väntade kundaliniyoga med fokus på andning. Eldandning provade vi på, en slags snabb in-och utandning som sker långt ned i magen. Mantrameditation med rörelser och sång avslutade och inramade dagen.

Nu är jag slut som artist men tacksam att jag tog mig dit och deltog. Namaste 🙏 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar