torsdag 8 december 2022

Vive le français

​Jag läser en fransk bok nu. Nyss har det ätits på restaurang och när notan kom sade kompisen ”on partage?” (Delar vi?) varpå huvudpersonen svarade ”Non, je te laisse m’inviter.” (Nej, jag låter dig bjuda mig). Så härligt och så osvenskt! 🤩

Förutom att läsa på franska pratar jag högt med mig själv på just franska de senaste dagarna. Har blivit mycket engelska de senaste åren, lite på bekostnad av franskan. Därför blev jag igår så glad när det var franska fraser som primärt dök upp i mitt huvud ”en parlant en anglais avec un colleague”. En parlant, bra uttryck som enkelt uttrycker något som sker medan något annat sker. Medan jag pratade engelska med en kollega. Han kan inte franska, så han fick stå ut med att konversationen blev knagglig då jag fick leta om för att finna min engelska, men jag blev som sagt glad. Den behövdes bara dammas av lite grand, min franska, sedan fanns den där som en rikedom jag högaktar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar