tisdag 19 maj 2020

Till böckernas lov

Vi spelade pictionary med våra vänner för lite sedan. I boken jag nu läser, Mer allvarligt talat, är ångest illustrerat så här. Något att komma ihåg nästa gång vi spelar och det här ordet eventuellt dyker upp. Jag behöver all inspiration jag kan få när det kommer till att just rita.


Gillar hur författaren, Lena Andersson, menar att ångest är bra för oss. Den är bra på så sätt att den tjänar som vårt rödljus. Ett snabbt sätt för kroppen att hälsa att nu gör du något som inte är bra för dig. Stoppljuset säger ingenting om vad du ska göra när du stannat, bara att du inte får fortsätta som förut.

Den här boken lånade jag igår. Var en god stund på bibliotekets ovanvåning och botaniserade bland litteraturen inom psykologi och filosofi. Hittade inte det jag sökte, något av Kirkegaard, men väl den här som jag alltså läser just nu och tycker om. Beställde just ett eget exemplar, typiskt en sådan bok jag vill återvända till och läsa lite hoppvis i. Där jag letade bland bibliotekshyllans titlar slog det mig att det är en miljö jag trivs i, bland böcker. Vet jag ju egentligen, men det är lätt att glömma bort var ens oaser finns. Jag gör just nu en digital meditationsresa om 21 dagar. Är på dag 5 där man egentligen fick i uppdrag att skapa en egen grupp och bjuda in till samma resa som man själv blivit inbjuden till. Just detta steg väljer jag att hoppa. En erfarenhet jag gjorde när jag var som mest uppslukad av mindfulness, var att detta inte är något man kan missionera om och kring utan något den intresserade själv bör uppsöka. Jag vet inte många, möjligtvis en eller två, som skulle uppskatta en sådan meditationsinbjudan. Hur som helst reser jag den själv och känner väl en blandning mellan förpliktelse och nyfikenhet. Att söka sig till likasinnande, eller uppsöka platser där ens sinne får frid, var dagens uppmaning. Biblioteket är en sådan plats för mig och jag ska försöka finna tid att besöka det oftare och längre stunder framöver.

Vill avsluta med ett citat från Mer allvarligt talat; "Ett sätt att få ett lyckligt liv är att ständigt tillföra små njutningar". Härlig inställning som kommer från författaren och filosofen Iris Murdoch. Henne kände jag inte till, men nu har jag kollat upp henne och också beställt hennes allra första novell "Under the net". Ser fram emot leverans och lässtund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar