måndag 1 september 2014

Klokt från en Olof

LIVETS RUBIKS KUB

Du kommer säkert ihåg den berömda leksaken Rubiks Kub. Den handlade om att vrida och vända på kuben i en mängd olika kombinationer, och på så vis lösa den. Minns du hur bra vissa var på det?

Livet ser lite grand ut som Rubiks Kub. Vissa får en kub som har fler färger på rätt ställen redan från början och behöver därför inte vrida lika mycket på den för att få den att gå ihop. Andra får en kub som är för hårt åtskruvad och gör att varje vridning av kuben kräver en större ansträngning.

Ibland när man vrider och vänder och försöker hitta bra kombinationer för att komma någonstans, märker man att det enda som händer är att man i bästa fall kommer tillbaka där man började.

Andra gånger har man nästan hela kuben löst, bortsett från några få som sitter på fel ställe, och vill man placera även dem rätt så kräver det att nästan allting behöver skruvas om, vilket innebär en risk.

Det vi kan säga om Rubiks Kub är att om du inte rör den så tar du inga risker för att göra saker sämre. Men slutar du söka nya kombinationer kommer du heller inte vidare mot något bättre. Om du inte är nöjd med hur kuben ser ut idag, då finns bara en sak att göra och det är att börja skruva igen.

Alla vet vi att Rubiks Kub går att lösa, liksom livet går att få ihop. Det är din kub, ingen annans. Svär därför inte över hur den ser ut, den är nämligen den enda du har. Kasta inte kuben, då kastar du din enda chans. Förbanna inte när saker inte går ihop, fortsätt bara skruva tills den är som du vill ha den

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar